Mot årets avslut

Preveza. Seglad distans 72 nm. Totalt 717 nm

Så var det dags att lämna Alexandra och så Korfu. Vår gamla sprayhood hade lagats så att den ska kunna fungera som uppläggningssprayhood. Solen är så stark att den bränner sönder rutorna härnere när båten ligger still så det är skönt att ha något uppe som man inte är så försiktig med.

Efter några dagars åska klarnade det upp och vi drog söderut, igen mot Syvota som blivit ett av våra favoritställen. Det spelar ingen större roll hur mycket det blåser för här ligger man alltid väldigt väl skyddad. Inte heller denna gång kände vi för att gå iland utan vi njöt bara av stillheten.

Dagen efter seglade vi mot Farnariviken utanför Ammoudia. Här rinner floden Acheron ut i havet. Acheron var forntidens flod Styx. Zeus blev vred över att titanerna drack av det heliga vattnet så han beslutade att floden skulle rinna ut från dödsriket Hades. Detta blev den största av de sju floderna mot Hades. Varje hellensk medborgare skickades för några tusen år sedan ner i graven med ett mynt i munnen. Myntet var för att betala färjkarlen Charon för överfarten eftersom man ville vara säker på att den döde verkligen kom fram till dödsriken och inte skulle irra runt i all evighet. Detta är onekligen en plats att se bakåt i tiden.
11019-4-20
Farnariviken
11019-75-20
Vädret hit blev som utlovat även om vi inte trodde på prognosen. Trots varning för hård vind från sydost var det bleke vid Syvota. En bit ut mötte vi grov sjö utan vind och först en halvtimme senare började det blåsa. Då hade vi kommit runt hörnet vid Parga och kunde nästa sträcka ner mot Farnari. Det blev ett kort slag mot slutet.
Ammoudia är en märklig och långt ifrån vacker stad som mest av allt minner om Sydamerika. Fyrkantigt gatunätverk, låga hus på stora avstånd och breda gator i dåligt skick utan trottoar eller bilar. I stort sett inga synliga människor men det beror väl mest på att både turisterna och dom som servar oss har lämnat denna håla för säsongen. Mest spännande är såklart floden som rinner förbi. Vi tog dingen upp och passade på att se både by och flod.
11019-45-20
11019-23-20 11019-42-20cr

På kvällen satt jag länge och tittade västerut. Det finns absolut inget i 180 graders vinkel som har ändrat sig här sedan Homeros´ tid. En ganska underlig känsla faktiskt. Både vid sydostlig och nordvästlig vind rullar det in en del sjö i viken vilket antagligen är anledningen till att viken är ganska lite besökt. Vi klarade det mesta av det problemet genom att lägga ett häckankare så att vi låg helt rakt mot öppningen. Det blev ändå lite sämre med sömnen av allt gungande men absolut värt det.
11019-62-20
Fiskare vid flodens utlopp

På morgonen drog vi mot Preveza. Sydostlig vind 2-4 var utlovat men vädergudarna ville ge oss en fin avslutning så vi fick ONO 7-10 och därmed en fantastisk bidevind/halvvind låt vara med viss lutning. Inte värre dock än att vi fick oss en vällagad varm lunch. Precis när vi skulle ta ner seglen vid inseglingsbojen kallade Sten upp på radion och berättade att det fanns en reserverad plats till oss på bryggan i Preveza marina.
11019-99-20cr

Kvällen spenderade vi så i härligt återseende med Rie och Sten på en av de mer lokala grekiska restaurangerna.
14670635_206247873131137_4532917947641930885_n

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s