En veckas segling med Alexandra.

Gouvia marina, Korfu. Seglad distans 135nm . Totalt 645nm

Efter att Pehr lämnat båten seglade jag tillbaka till Garitsasviken utanför Korfu stad, helt nära den västra sidan. På kvällen tog jag dingen in och promenerade sedan till flygplatsen på 13 minuter. Tillbaka med Alexandras bagage tog det 14. Det är ju inte så många flygplatser som man med lätthet kan promenera till.

På söndag morgon var det underbart väder och vi seglade söderut på Paxos. Utanför Korfus södra udde mötte en flock delfiner upp och lekte lite med oss. Mer hopp och skutt har jag faktiskt inte sett här i Medelhavet. I Lakka på Paxos’ norra udde stannade vi till och badade och njöt av de otroliga färgerna. Den här viken kan man inte riktigt se sig mätt på.
3 2
4
dsc_0029-20

På eftermiddagen drog vi in mot Gaios där jag förväntade mig att vi kunde ligga ganska lugnt även i en sydlig kuling. Detta visade sig dock vara helt fel och vid tretiden började vi gunga rejält. Flera besättningar satt redan ankarvakt ute när jag kom upp. Ytterligare några timmar senare kom regnet och åskan och sen var det helt slut på vilan. Den helt klart jobbigaste natten jag upplevt i Grekland:dsc_0040-20
Alexandra badar i Lakka
dsc_0050-20
Fik på kajen i Gaios
dsc_0063-20
Olivträd som en fasan

Dagen efter seglade vi så tillbaka till Gouvia eftersom Marie förväntades hit på kvällen. Vi hade en sydlig kuling upp mot Korfu och lyckades komma upp i 8,2 knop för bara genuan. Saltvattnet som kom upp på däck späddes snabbt ut av regnet. En bit upp längs Korfus kust mojnade det och vred mot öst och regnet övergick i skyfall. Strax före Gouvia vred någon av kranen och regnet upphörde tvärt så att vi kunde lägga till i uppehålls väder.
161010-5-20 161010-21-20

Marie som väntades in under kvällen dög först upp middagstid dagen efter. En flygledarstrejk hade utlysts i hela Grekland till natten strax efter att Alexandra kom. Alla flygen lystes så klart av. Strejken rann dock ut i sanden men det tog lång tid att få styr på alla av och ombokningar. Maries flyg gick planenligt till Aten men så hade hon fått ett boardingpass till ett flyg som inte fanns. Hon fick fel info från personalen och till slut hade hennes flyg gått. Hon kompenserades med middag och övernattning på ett femstjärnigt hotell i Aten men vad är väl det mot att sova i en båt. Nåväl i tisdags dök hon upp. Den dagen fanns det ändå inget behov av att segla för det regnade och åskade i stort sett hela dagen.
161012-18-20
Två vackra flickor under sprayhooden

Om natten mot onsdagen drog en tromb in över marinan och vi gick från vindstilla till storm och skyfall och tillbaka till vindstilla igen på fyra-fem minuter. Under denna tid var man tacksam över att ligga förtöjd med två mooringlinor. Dagen började sedan med regn men vid lunch klarnade det upp och vi kunde segla ner mot Mourtos i en hård vind på låringen. Det är första gången vi set riktigt många båtar ankrade här i sundet mot Sivota men på stadskajen lär väl folk bli sjösjuka. Båtarna rullade rejält i inseglingen.
161012-39-20
Alexandra på den favoritplats hon haft hela livet

Torsdagen började vi med en simtur runt båten och så en roddtur in mot viken på Sivota så att Alexandra skulle få se de stora musslorna som finns där. Sedan seglade vi runt till andra sidan ön där vi ankrade i så klart vatten att vi med lätthet kunde se ankaret på nio meters djup. Här blev det såklart mer bad även om temperaturen i vattnet nu sjunkit ner till 22 grader. Vid lunchtid seglade vi upp mot Kalami på Korfu. Kalami är den först vik som vi ankrade i när vi kom till Grekland 2014. Det är enormt vackert här och på stranden står det vita huset där Lawrence Durell en gång bodde. Badvattnet år 2016var dock inget att skryta med och när jag skulle kolla hur ankaret satt kunde jag inte ens se kölen. Trist.
161013-42-20
Snorkling i det kristallklara vattnet i Kalami
161013-56-20
Flickorna i Kalami. Till höger hittar man Lawrence Durells hus och i bakgrunden finns Albanien.

Efter en behaglig natt med de två sedvanliga avbrotten för rullning här när högfartsfärjorna till Italien dundrar förbi seglade vi över till Albanien för att bada i en liten vik som bildar gräns mot Grekland. När vi skulle starta plottern hade den helt slutat att fungera så efter en felnavigering in på albanskt territorium och lite rop från några fiskodlingsarbetare vågade vi oss inte ända in i viken. Det slutade med att vi istället seglade ut till Vito, ön precis utanför Korfu stad där vi kastade ankare spenderade resten av dagen med badning och en promenad på ön. Lagom till solnedgången kom vi in till Gouvia marina där vi tänker ligga några dagar och vänta ut ett regnväder från syd.
161014-72-20
Alexandra njuter sista degen på Korfu

Efter att vi satt av Alexandra på flygplatsen traskade vi tillbaka till stan och intog lunch på Liston som kommit att bli vårt favorithak.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s