En veckas grabbsegling

Messolonghi. Seglad distans 156 nm. Totalt 478 nm

Under vår segling hem från Skottland förra sommaren bestämde sig besättningen på s/y Liv att ta en vecka i Grekland i vår. Det blev så att Håkan och Jerry dök upp på Korfu och tillsammans seglade vi båten tillbaka till Messolonghi. Dessvärre sammanföll denna vecka med att jag blev kraftigt förkyld så att jag själv inte var mycket att visa upp under turen.
160514 (14)-20

Vi började med att (vanan trogen) segla till Lakka på Paxos. Eftersom det blåste en nordvästanvind ankrade vi långt inne i viken för att slippa rullningen när vinden mojnade. Det blev en härlig promenad längs vikens östra sida och upp mot fyren medan vinden lade sig allt mer. En liten öl vid en av strandbarerna unnade vi oss också medan middag intogs ombord.
160514 (26)-20 160514 (34)-20

Dagen efter blåste det en rakt sydlig vind som lyckligtvis under några timmar vred sydväst så att vi kunde segla lite i alla fall. Ett oväder från syd var på gång så vi ville gärna komma ner till Lefkas innan det satte igång på riktigt. Ganska snart slutade vår plotter att fungera så det fick bli navigation efter datorn i stället. Absolut lika bra men inte lika snabbt som att ha det till hands uppe i sittbrunnen. Mot slutet friskade det i rejält men just när man ska in i Lefkas Kanal är man glad när det inte är pålandsvind. Vattnet grundar upp till en sandstrand och precis innan man går upp på land ska man in under sandbanken som kommer ut vid inloppet. Tillsammans med ytterligare en handfull båtar inväntade vi broöppning i kanalen och styrde så mot stadskajen. Här var det dock rejält fullt utom de platser som skulle komma att ligga vinkelrätt på kommande kuling så vi bestämde oss att ta marinan i stället. Här fick vi plats längst inne vid baren där ett gitarrbaserat band spelade rock från vår ungdomstid. Det blev en fin kväll i Lefkas.
160514 (44)-20
Lefkas kanal muddras konstant

Dagen efter kom regnet från syd och med den all röd sand från Afrika. Båten blev lerigt röd.  För någon månad sedan när Marie och Jag var i Vassiliki glömde jag min plånbok på ett lite gyrosställe och upptäckte först det två dagar senare. Eftersom jag hade telefonnumret på kvittot försökte jag nå dem men ingen svarade. Döm då om min förvåning när jag två veckor senare fick ett mail om att de hade plånboken. Denna dag i regnet beslutade vi så att bussen till Vassiliki och hämta den. Jag hade feber och sov hela vägen men Håkan och Jerry intygade att det var en fin tur. Framme i Vassiliki återfick jag plånboken med pengar och allt och en hittelön var inte att tala om. Efter att ha kollat runt lite i byn tog vi första bus tillbaka igen. Då hade det slutat regna och hemresan var enligt mina medresenärer lika vacker.

Med en helt sandig båt seglade vi dagen efter söderut. Det blev frukost för genua söderut i kanalen och efter en rundtur i Tranquil Bay kollade vi in Onassis tidigare ö, Skorpios. Vi seglade rakt mot bryggan och tre vakter for upp och observerade oss. I efterhand har vi lärt oss att ön köptes för tre år sedan av den 24-åriga ryskan Ekaterina Rybolovleva för den nätta summan av 100 milj £. Ryssar behöver väl mer livvakter än andra.
Efter Skorpios åkte gennakern upp tills vi passerat Meganisi och sedan blev det en härlig halvvind fram till Vahti på Ithaka där vi lade oss vid stadskajen. Det hade kommit in en hel drös charterbåtar på eskader och lagt sig vid bryggan på vikens östra sida så vi traskade dit för att se hur den delen av viken såg ut. Det blev en trevlig promenad avslutad med en god öl vid bryggans taverna. Kvällen avrundades med restaurangbesök i land.
160514 (57)-20 160514 (66)-20

Avslutningsdagen blåste det absolut ingenting alls och vi gick för motor hela vägen till Messolonghi. På väg in i den grävda rännan fick vi syn på två stora havssköldpaddor i en kärleksstund. Det verkar lite bökigt att få till det för två så stora och ganska otympliga djur. Väl framme i marinan stod en bil och väntade på oss som vi skulle ta till Aten tidigt nästa morgon. Naturligtvis avslutades kvällen hos Maro på Ola Xyma. För mig var det roligt att höra att såväl Håkan som Jerry trivdes i Messolonghi.
160514 (85)-crHandvevad färja vid Messolonghi
DSC_0078-cr

Veckan avslutades så med att vi tog bilen till Atens flygplats. Vi körde lite fel inne i Aten så det blev några udda u-turns och en kort stäcka mot enkelriktning. Medtrafikanterna visade mycket hänsyn och släppte fram oss utan att visa fingret. Vad de innerst inne tänkte vet vi så klart inte. Vi hann dock fram till flygplatsen i god tid före avgång.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s