Rundtur i norra Jonien

Korfu stad. Seglad distans 39 nm. Totalt 232 nm

I tisdags kväll slutade det att slutat regna och blåsa och vi beslutade att ta en liten rundtur i norra Jonien. På onsdagen handlade vi och sedan begav vi oss mot sydost i en hård vind från syd. Allt på styrbordssidan täcktes åter i salt. Vid sen eftermiddag anlände vi till Ormiskos Valtou, en liten öde vik norr om Igoumenitsa. Vid inseglingen ligger det lite fiskodlingar men längre in är det ödemark. Det kändes märkligt att segla in i en skog med en massa kor och getter. Det lär finns mycket delfiner, sköldpaddor och pelikaner här också men av dem såg vi inga. Viken är platsen för antikens Sivota där sjöstaterna Kortinth och Corfu drabbade samman är 433 f.kr. i dåtiden största sjöslag som sedan blev upprinnelsen till det Peloponnesiska kriget.
160427 (4)-20DSC_0003-20
Bortsett från skjulet och några förfallna båtar var det helt öde i Ormiskos Valtou

Det blev såklart en väldigt lugn natt och för första gången på ett tag vaknade vi utan att frysa rejält. Vinden hade mojnat och det var skönt att sitta ute och äta frukost. Lite senare gav vi oss iväg söderut mot Moúrtos, en liten skärgård öster om Korfus sydspets. Har finns en söt liten by med ankring utanför och på andra sidan kullen, alldeles för många hotell. Viken här är underbar just nu men lär vara ett inferno av motoriserad vattensport om några veckor. Vi tog dingen in till land och konstaterade att även här är uppvaknandet i full gång. Jag köpte dock en ny hatt och damen i affären blev glad att i alla fall någon kom in så här i början på säsongen.
DSC_0015-20 DSC_0028-20 DSC_0024-5 DSC_0025-5
Där åker den gamla hatten Dags för en ny

I morse regnade det, ett stilla vårregn som är så ovanligt här. Oftast är det skyfall i samband med åska. Vi tog det ganska lugnt och fixade till lite småsaker på båten. Jag blev så ivrig att kalibrera båtens vattentermometer att jag lyckade sabba upp loggen utan att ha riktig koll på hur man får ordning på den igen. Det löser sig.
Seglingen upp mot Korfu blev en behaglig öppen bidevind och halvvägs upp slutade regnet och precis när vi kom fram dog vinden och vred mot nordväst. Timing blev fenomenal och nu ligger vi ankrade söder om stan.
DSC_0032-20

Denna helg infaller påsken och firandet här i Korfu stad lär vara något utöver det vanliga. Vi gläder oss

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s