Ännu fler höjdmetrar

Det här inlägget skulle ha publicerats den 16 /4 men har fallit bort, därav oordningen. Det skrevs i Fiscardo på Kefalonia.

I dag hade vi tänkt oss att dra vidare till Lefkas men så tyckte vi ändå att det var ganska skönt där vi var. Temperaturen spelade också en roll. När vi vaknade var det vara 13 grader i båten men sen steg den i och för sig fort när solen kom fram.
160416 (6)-20
Staden målas och görs fin inför turistsäsongen

Kustbevakning kom på besök och kallade upp mig på kontoret. Det är en parodi varje gång. För det första är det en ren tillfällighet om dom kommer för trots att dom är stationerade här hade dom nollkoll på när vi kommit. Sen är pappersexercisen helt otrolig. Man kollar mitt DEKPA och frågar om jag möjligen vill ha en stämpel vilket man inte vill för då måste man ha en till när man går och då vet man aldrig om dom är där. Sen tas det kopior på pass, båtpapper, försäkring, crewlist och inresetillstånd. Sen får man fylla i ett likadant crewlist som det dom redan har en kopia på och sen ett papper om farligt gods. Sistnämnda skulle bland annat innehålla ett estimat på hur många ton oljekontaminerat sjövatten vi hade i kölsvinet. Jag svarade att vi hade två påsar hushållsavfall och att vi stoppat dom i den blå containern. Först då fattade han vitsen och satte ett stort kryss över hela sidan och sen fick jag signera. Allt häftades ihop och sattes i en pärm och så skrev han in i liggaren varifrån vi kom och vilken nästa hamn var. Allt detta för var 100e båt eller vad man nu kollar. Det finns ingen juridisk skillnad mellan större containerfartyg och små segelbåtar därav alla dessa totala idiotfrågor. Dator fanns så klart inte alls på hans kontor. Det är liggaren och pärmen som gäller.
160416 (2)-cr
Fiskebåtarnas svar på Cinquecento

Efter detta uppfriskande möte med grekisk byråkrati tog vi oss en långpromenad runt hela norra delen av Kefalonia och kom först tillbaka fram mot kvällen. Ömsom stigar, ömsom en halv meter sly där vi gick fel många gånger eftersom det var svårt eller omöjligt att hitta stigen. Även denna runda gav oss riktigt många höjdmetrar i benen. Halvvägs hittade vi lyckligtvis en restaurang där man höll på att måla och fixa till inför säsongen. Som tur var hade ölleveransen redan kommit så vi kunde njuta en kall öl innan det bar iväg igen.
160416 (22)-20 160416 (30)-20 160415 (45)-cr
160416 (56)-20
Som tur var biter den inte tyckte Marie när ormen ringlade framför henne

Vikarna på norra sidan av ön är helt otroligt vackra, riktiga broschyrvikar så här års naturligtvis utan en enda människa och med det klaraste vatten vi sett. Det hade varit fint om vattnet varit sådär tio grader varmare också fast i går såg vi faktiskt en kille från en av charterbåtarna vid sidan om som badade här i hamnen. För mig, en total gåta.
160416 (41)-20 160416 (47)-20 160416 (59)-20

Avslutningsvis lite personförvirring:
Odysseus lär av avslutat sin resa i Port Polis på Ithaka men vissa historiker anser att Homeros Ithaka låg på vad som är Nidri på Lefkas i dag. Det är klart att två orter blir lite glada.
Fiskardo grundades av den normandiske kungen Robert Guiscard som regerade över detta område i några år och anses ha dött här i feber 1085. Oturligt nog för ortsbefolkningen finns det dock dokument som visar att han även dog samma år i feber i Vonitsa i Amrakiaviken. Fast å andra sidan, fler blir stolta, fler blir glada.
160416 (77)-20
Vi kollade in ett lyxhotell också som ännu inte öppnat för säsongen. Snyggt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s