Hamnavgifter i Grekland

Vi fick en förfrågan från Mats om hamnavgifterna. Vi har haft uppe det i tidigare bloggar men nu tar vi Grekland och lite summering från tidigare.
Anledningen till att det finns så många svenska seglare i Grekland är just hamnpriserna eller bristen på densamma samtidigt som jag tycker att vi seglare borde kunna betala mer till det grekiska samhälle som så väl tar hand om oss. Det går alldeles utmärkt att fördriva en hel seglingssäsong utan att betala ett enda öre i hamnavgifter.
DSC_0027-20
Stadskajen i Katakolo
DSC_0180-20
Ankrade, södra Mani
Om vi börjar i den dyraste änden finns det en turkisk marina på Lesbos som drivs av Setur marinas. Priser finns på nätet liksom för de stora marinorna som drivs av Medmarinas. Generellt ligger dagspriset här för en båt på 12m på ca 40€ vilket vi har betalat på Korfu, Lefkas och i Kalamata och Pireus. Nästa steg neråt är privata marinor i vissa städer och på några öar i Kykladerna. Där kostar det 10-20€ per natt. Sedan blir det nästan bara stadskajerna kvar som ska ta upp en statlig avgift på ca 7€ per natt för en utländsk båt och ca 2€ för en grekisk. Proceduren för att ta betalt är komplicerad så de flesta städer struntar helt sonika i det. Några tar betalt i högsäsong och på helgerna. Kvar blir några hamnar där ägarläget är okänt eller oklart och där brukar det finns någon privat entreprenör som tar en femma eller så till egen ficka för tilläggshjälpen.
DSC_0092-20
Inklämda mellan en katamaran och en rejäl tenderbåt i Zeas, Pireus. Det kostar 38€/natt, man är klart minst men får precis lika fin service som en båt på 50 meter. Otroligt rent.
DSC_0195-20
Stadskaj på Paxos. Gratis
El och vatten måste man i stort sett alltid betala för även på stadskajerna. Ibland finns det en vattenpost som man kan få upplåst mot avgift, ibland kommer det förbi en vattenbil.
De flesta marinorna har mooringlinor medan man på stadskaj ligger för eget ankare. Stadskajerna är inte skyddade på det sätt marinorna är eller det sätt vi är vana vid från hamnar hemma och många av dom skall man undvika om det blåser. Som en grek sa till oss förra veckan på Aegina; – förr när en storm var på väg lämnade alla båtarna hamnen, nu kommer charterbåtarna in så snart hård vind är på gång. Detta naturligtvis med en massa skrovskador som följd.
DSC_0243-20
Fiskekaj på Spetses. 6,57€

Grekland har hur mycket ankringsvikar som helst och längst in ligger det i stort sett alltid en taverna eller två. Många gånger har dessa tavernor en brygga där man kan ligga gratis, få el och vatten bara man äter på tavernan.
DSC_0057-20
Ankrade precis utanför bryggan i Epidaurus. Vid bleke brukar vi lägga en dragg i aktern för att hålla upp fören mot inloppet och vågorna så att vi inte ska rulla

Själva väljer vi oftast att ligga för ankare även om det är i en stadsvik, det är vackrare, tystare och betydligt svalare eftersom båten alltid ligger upp mot vinden. Det kräver såklart att man klarar egen strömförsyning och har tillräckligt med vatten. På Poros exempelvis var viken framför staden full med långseglare medan charterbåtarna låg vid kaj. På fredag och lördag var det tomt på charterbåtar, musiken 20 db lägre på barerna och långseglarna låg vid kaj för att få tag på vatten
DSC_0090-20
Taverna längst in i en vik på Meganisi. Som många andra tavernor erbjuder man gratis brygga men för oss som ligger på ankare erbjuds dusch för 2€ eller tvättmaskin för 3.

Slutligen för Grekland, uppläggning eller långtidsförvaring i vattnet. I några marinor kan man ligga kvar i vattnet medan det finns en mängd privata varv där man kan ligga på land. Priset varierar från ca 130€ (många små privata varv som Asprakis på Aegina) till dryga 200€ (Medmarinas på Korfu) per månad. Denna vinter lägger vi upp båten på land i Messolonghi för 180/mån. Priset i vattnet och på land är det samma men krankostnader tillkommer på land. Priserna i vattnet är ex el och vatten medan detta ingår på land. Mekaniker och servicefolk finns de flesta ställen.
DSC_0039-20
Marina Messolonghi

Skall man kort summera resan hit är det på Atlantsidan ganska billigt och i Medelhavet ganska dyrt att ligga i marina. Stadskajer tillgängliga för segelbåtar finns som regel inte i Spanien och Frankrike. Priserna för de flesta marinorna hittar man på nätet och finns de inte med där är det som regel mycket dyrt. Vi har alltid frågat via mail eller telefon innan vi gått in.
Italien är ett kapitel för sig. Strukturerade marinor finns med på nätet och dom är inte så många. De flesta hamnar har precis som hemma några bryggor för fritidsbåtar men där upphör likheten. På två bryggor kan det finnas fem ägare, alla med olika priser. Dessutom finns det som regel en stadskaj och där får man ligga gratis en natt men som regel finns det också en ormeggatori som med borgmästarens goda vilja tar ordentligt betalt för att lägga till. Som regel får man ankra innanför yttre piren men inte innanför inre. Själva öppningen kan innehålla några båtar. Ibland kan man ankra inne i hamnen. Många seglare ser Italien som något nödvändigt ont på vägen men vi tycker det finns en charm i allt detta. Bäst är att backa in, fråga efter priset, tala om att det är för dyrt för att man inte har en charterbåt, låta handen vila på gasreglaget, tuffa framåt ett par meter och se vad slutpriset landar på. Vad vi har betalat i en hamn har inget med att göra vad grannen betalat.
DSC_0080-20
En av många minimarinor längs kajen i Crotone

Vi svarar gärna på frågor om enskilda hamnar och ska försöka att komma ihåg att få med det i bloggen. I år, förutom i marinorna i Kalamata och Pireus där vi gått in för att reparera eller hämta vänner, har vi endast betalat på Aegina (6,57€) samt vid en kuling på Paros (18€). Vid två tillfällen har en privat man velat ha en femma för att ta emot tamparna.

 

Annons

2 tankar på “Hamnavgifter i Grekland

  1. Har funderingar på att skaffa en liten segelbåt och segla i medelhavet.
    Hur nära kan man ligga en hamn med ankar? Skulle kännas betydligt tryggare att ligga nära en hamn än på nåt random ställe i mörkret. Är trots allt en hel del kriminalitet i medelhavet.

    • Hej
      Medelhavet är stort, lika långt som sträckan dit. Alla länder har olika regler för var man får ankra. Oftast bara några minuter bort med dingen. De kriminella flockas ofta i städerna så de öde vikarna är nog ditt minsta problem.mvh Michael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s