Norra Kykladerna

Poros. Seglad distans 98 M. Totalt 355 M

Ankarplatsen utanför Mykons var det totala lugnet och en enorm kontrast mot upplevelsen innanför murarna. Fram mot förmiddagen satte vi segel igen och tog oss förbi Tinos och lade så till i Batsí på Andros. Bägge öarna har en ganska stor andel katoliker som ett arv efter 500 års venetiansk ockupation och därmed också en påfallande venetiansk arkitektur med blekgula hus och röda tak.   Tinos är trots sitt stora katolska inslag en stor vallfartsort för grekiskt ortodoxa dit grekerna kommer någon gång under sitt liv som ett ortodoxt svar på Lourdes.
150926 (2)-20
Ankringsviken i fullmåne

Andros har genom hela historien valt sida mot Aten och först efter att Grekland bildades har man betalat skatt dit. Det gör att man här hittar rester från Persien, Mykene, Sparta, Byzans, Venetien och Turkiet. En rejäl dos historia finns lagrad här. I dag lever ön i stort sett helt på grekisk turism och få utlänningar hittar hit. Det ser ju inte ut som vi vill att Kykladerna ska se ut med vita hus och små gränder.
Batsí är en vacker liten by på västsidan. Den gav mig en riktig dansk känsla, hur man nu kan få det med 1000 m höga berg i bakgrunden. Det handlade mest om den lilla hamnen där man kunde lägga till långsides på yttre piren vilket är riktigt ovanligt här. Vi valde dock grekisk tilläggning lite längre in och tog sedan en längre promenad runt viken.
150926 (37)-20
Den lilla hamnen i Batsí
150926 (48)-20
Batsí
150926 (36)-20
Uppe från kyrkan
150926 (39)-20
Handskriven busstidtabell. Dopping som torkar sig till vänster

Efter Andros seglade vi 27 M sydväst mot Voukari på Kea som har en liten kort kajkant och riktigt mycket flikar i viken där man kan ankra tryggt. Vi valde att lägga oss precis utanför Voukari för att njuta utsikten över både by och den vackra viken.
150927 (2)-20
Behaglig havvind
150927 (21)-20 DSC_0006-20
Voukari, Kea

På natten började det regna kraftigt med lite inslag av åska. Man märker att en väderförändring är på gång. I går lämnade vi så Kykladerna för denna gång och satte kurs mot Poros. Anledningen är att det i dag kommer ytterligare en meltemi som gör livet surt därute. En dryg vecka med 15-20 m/s och dålig nattsömn är inget vi behöver och Marie måste också vara på fastlandet nästa måndag. På morgonen kom också ett SMS från Hugo att de tänkte bege sig till Poros så det gav ju lite extra skjuts. Det visade sig att de låg precis vid dingarnas landningsbrygga så när vi kom in från vår ankringsplats stod Hugo och vinkade och strax därefter kom Bo också. Vi hade tänkt att bjuda dom på en sundowner ombord med det blev vi som blev inbjudna i stället. De och ytterligare några läkare hade hyrt en gigantiskt bred 45-fotare och behövde fylla ut platsen. Vi blev också bjudna middag med champagne och gåslever som förrätt vilket var lite roligt med tanke på det förra inlägget på bloggen.
DSC_0001-20
Innan det började regna var natten ljus och varm som en svensk midsommar
DSC_0031-20
Liten ö utanför Poros men hög som Danmark plus moms: Mig påminde den mest om sidan 1 i Le Petit Prince
DSC_0034-20
Klosterviken på Poros där vi ankrade en stund för att bada. Vattnet är renare på denna sida.

Nu ska vi njuta Poros någon dag till.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s