Meltemi i Kykladerna.

Naousa, Poros. Seglad distans 122 M, Pireus – Sounion 33 M, Sounion – Kithnos 26 M, Kithnos – Paros 63M
Totalt seglat I höst: 222 M

Meltemin är den vind som uppkommer på sommaren i framförallt det Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet. Den uppkommen när ett högtryck över Balkan samarbetar med ett lågtryck över Turkiet. Resultatet är rejält hårda vindar från nordost.

Efter att vi satt av Caroline och Daniel i Pireus tog vi en extra dag där och fixade till båten så att allt var klart till några veckors segling i Kykladerna. I det Saroniska havet mellan Aten och Hydra behövs det knappt väderprognoser för på sommaren är det nästan alltid fint väder där. Annorlunda är det i Kykladerna och vi blev såklart lite irriterade när det visade sig att meltemin skulle slå till precis på tisdagen när vi ville iväg. Vi seglade i alla fall och det blev en behaglig halvvind längs Atens kust ner mot Sounion på fastlandets sydspets där vi ankrade precis nedanför ett tempel från 444 f.kr.
När det begav sig kunde man från templet vid Sounion se den 12 meter höga gyllene skulpturen över Atenae som stod uppe vid Parthenon. Skulpturen stals ca 450 e.kr av turkarna och sattes upp i Konstantinopel och förstördes sedan av frankerna år 1204 eftersom dom trodde det föreställde en turkisk gudinna.
DSC_0056-20
Ankringsplatsen nedanför templet i Sounion

Ankringen var ärligt talat ingen höjdare med byig vind upp till 17 m/s när det skakade i hela båten. Väderleksrapporten lovade dessutom sämre väder omkring Sounion så på onsdagen seglade vi söderut mot Kithnos. Det blev en häftig tur med enbart revad genua i vindar mellan 15 och dryga 20 m/s. Skillnaden mot att segla i samma väder hemma är ju att här gör man det i t-shirt. Det är också en häftig upplevelse att få in saltvatten över båten som hinner torka till saltkristaller innan man upplever vätan.
150917 (12)-20
Utanför Kea.
På Kithnos hittade vi en fin ankringsplats i Ormos Kolona på västsidan. Det ligger en ”ö” här, Ay Loukas, som är förbunden med Kithnos med en smal sandremsa. Man kan ankra på vilken sida som men det är ganska långt runt ön så man bör välja sida redan från början. Vi valde den västra som lär ha lite mindre fallvindar och det fungerade ganska bra tills framåt natten när den ramlade ner 17m/s även här och gjorde det halvsvårt att sova vidare. Vår ryckdämpare till ankarkättingens avlastare, en Forshaga 3 gick tvärt av i den hårda vinden.
150917 (88)-20
Sandrevet med ankring på båda sidor. Vi ligger upp till vänster i bilden. Vid revet en taverna
150917 (31)-20
…..där vi njöt en öl och lite vatten.
150917 (36)-20
Utsikten från tavernan
150917 (24)-20
Det ser så häftigt ut när man ser de andra båtarna så nära med ett sandrev i mellan
150917 (52)-20
Vackert i ankringsviken
150917 (69)-20
Vår Forshaga 3 som gick rakt av

På torsdagen skulle det blåsa som mest och eftersom fästet på ankare var helt perfekt stannade vi kvar och tog hand om sådant som gått sönder och annat som behövde fixas. Andras ankare satt inte lika bra och av de fem inkommande båtarna på torsdagsförmiddagen draggade fyra. Det vara bara tyskarna vid sidan om som både backade fast och sedan dök och kollade ankaret. Det måste inträffa många grundstötningar bland hyrbåtarna här i Kykladerna om sommaren när meltemin härjar som mest. På eftermiddagen traskade vi upp på ön och kunde blicka ut över alla fina vikar som omger huvudorten Merichas. På kvällen satte vi oss på däck och tittade på stjärnhimlen som i denna vik inte förstörs av ljuset från en enda bostad. Det enda som syntes var vår egen och några andras ankarlanternor och dom är inte så starka.
150917 (70)-20 150917 (72)-20
Idogt arbete. Fetta in wincharna och sy ny hätta till motorn. Solen åt den gamla.
150917 (79)-20
Utsikt över skärgården mot Merichas
150917 (83)-20
Jag bygger vidare på ett befintligt stentorn. Det finns många sådana här.

I dag seglade vi så vidare mot Paros. Det var lovat 8-10 m/s längs Kithnos och ökande i sundet mot Paros men det blev tvärt om och denna dag fick vi möjlighet att testa ett otal segelkombinationer. Vi började med revad genua på en läns längs Kithnos i 16-18 m/s och när vi sedan skar upp till en bit framför tvärs revade vi genuan ytterligare och satte tre rev i storseglet i stället. Plötsligt mojnade det nästan helt för att efter en stund ge oss en perfekt halvvind som i hög fart tog oss mot Paros för revad stor och full genua. Det blev en riktigt härlig dag på sjön även om vädret inte gav oss många lugna stunder, jag hann läsa en sida.
150918 (2)-20
Fartfyllt längs Kithnos’ kust….
150918 (14)-20
…. byttes senare ut mot en behaglig bris.
150918 (7)-20
En riktig luring 8 M utanför Poros där övriga djupet är 80m. Det är djupt överallt runt om.
150918 (22)-20
Fyren vid inseglingen till Naousa. Precis bakom ligger ankringsplatsen.

Nu ligger vi ankrade i viken norr om Naousa på Paros där vi kommer att stanna i några dagar. Det kommer att blåsa hårt från syd i början på nästa vecka och då lägger vi oss mot kajen här.
150918 (31)-20
Där bakom fyren ligger vi nu i totalt sjölä även om det kommer några rejäla byar av och till

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s