Epidaurus tur och retur

Zea marina, Pireus. Seglad distans 60 nm. Totalt 489 nm.

Andreas behövde se lite annat än det hektiska Aten och önskade sig en tur till Epidaurus vilket passade alldeles förträffligt eftersom det skulle ge halvvind åt båda hållen. Det blev en lättvindsslör eller platt läns åt båda hållen i stället men vinden rår man ju inte på. Palaia Epidaurus ligger på östra Peloponnesos och är en söt liten vik med några obligatoriska tavernor. Det var rak pålandsvind när vi kom och de engelska charterbåtarna som låg vid kajen guppade betänkligt. Vi hade ingen lust att ligga vid kaj utan ankrade precis utanför för att kunna bada och bara njuta stillheten.
DSC_0036-20
DSC_0060-20
De stora fiskarna lät sig villigt klappas
Även Palaia Epidaurus har en antik teater även om den är liten och med få bevarade bitar. Den heter Demo Epidaurus så vi betraktade den som ett demoex. Runt omkring är det enbart apelsinodlingar och även om blomningstiden med dess underbara doft är över finns fortfarande apelsinerna kvar som börjar plockas nu. Apelsinträden och alla de röda, rosa och vita blommorna runt omkring gör landskapet väldigt välkomnande.
DSC_0026-20 DSC_0057-20
Ankrade i viken med olivträd och apelsiner runt om
Dagen efter tog vi dingen i land och sedan en taxi till gamla Epidaurus som vi även  besökte för några veckor sedan. Nu kom vi strax efter öppnandet och eftersom det var måndag, alldeles gratis. Under hela tiden vi var uppe vid amfiteatern kom det inte en annan människa så vi fick verkligen möjlighet att testa av akustiken. En av de saker jag inte reflekterat över förra gången är hur man vet så mycket om den medicinska verksamheten som bedrevs men det var så att man som patient var tvungen att skriva ett rekommendationsbrev. Nu är ju dessa huggna i sten och det finns mer än 70 sådana stenar bevarade.
DSC_0014-20 DSC_0008-20
Andreas testar ljudet
DSC_0019-20
DSC_0024-20
Här slipar man till nya bitar som ska infogas i pusslet
DSC_0029-20
Renovering av arenan som är förebild för 1896 års olympiska arena i Aten
DSC_0031-r
rekommendationsbrev

Väl tillbaka i båten seglade vi nordost mot Pireus och förundrades än en gång över alla de båtar som ligger på redden här. För att sträcka på benen tog vi sedan en lång pro
menad längs kusten så att Andreas fick sett så mycket det bara gick under sin korta vistelse här.
DSC_0048-20
Marie hämtar oss med dingen
DSC_0077-20
Andreas läser om Alexander den store
DSC_0082-20
Marie bakade en namnsdagskaka

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s