Kalamata

Motorn är lagad, drivremmen levererad så i morgon ger vi oss förhoppningsvis av österut. Det är dags att summera våra intryck av Kalamata. Stader är egentligen inte särskilt vacker men den växer för varje dag. Kolossalt förstörd av jordbävningar, 1953 förstördes det mesta av staden och 1968 jämnades den helt med marken. Man byggde upp den igen för att åter se den förstörd 1986. Den senaste gången fick man hjälp av flera andra områden i Grekland och av andra länder i Europa och nu är det en blomstrande handelsstad med 70.000 invånare även om antalet affärer antyder att det är betydligt fler men så är det dessutom en universitetsstad
DSC_0034-20
Torget med cykelväg hela biten från hamnen
DSC_0035-20
Här finns H&M, KostaBoda och Illum

Från stora hamnen går det en park upp mot innerstaden där det tidigare järnvägsområdet låg. De gamla lokomotiven står kvar i parken som förutom strövområde och lekplatser också är ett tågmuséum där man kan leka fritt på tågen. Det krävs inte många minuter här för att förstå att barnen älskar det.
Efter parken kommer den nyaste delen av stan och längre upp mot berget den lite äldre delen där man har plockat ihop alla hus som rasat och högt upp de sorgliga resterna efter et gammalt fort. Detta är i stora drag vad man kan förvänta sig att se här.
DSC_0006-20
Barnen leker på tåget
DSC_0096-20 DSC_0015-20
Den äldre delen helt renoverad med bidrag utifrån.

Efter att Ioannis i fredags lyckats få fart på motorn började vi titta runt på stan. I lördags var det marknad och den var inte att leka med. Här fanns allt lokalproducerat man kunde tänka sig men förvånansvärt lite oliver. Vi höll oss till grönsaker och honung. Hittade några fina rödbetor som vi köpte men som visade sig vara ganska dyra eftersom det i stort sett bara var blast jag fick. Senare, när jag kastat blasten upptäckte jag att här är det blasten som gäller och att priset går ner om det sitter rödbetor på. Olika världar.
DSC_0021-20
Rödbetornas blast som används som sallad här

På lördag eftermiddag tog vi oss en sväng upp till fortet eller slottet eller vad den nu är. Det kostade 2€ och för det fick man en lång trappa och inte så mycket annat. Man måste vara otroligt intresserad av Byzantinska fortifikationer om man skall få ut något av detta raserade byggnadsverk.
Fram mot kvällen var det Kalamatas svar på Spingtime, dvs 10 km stadslopp. Först startade de som skulle gå sträckan och en halvtimme senare löparna och direkt efter dom ett lopp på 1 km för barnen och de föräldrar som ville springa med. På så sätt blev det en upplevelse för alla kategorier och såklart för hela stan. På de 31 minuter det tog för vinnaren att springa runt hann vi precis ta oss över torget till en bar och beställa en öl. Vår gissning på vem som skulle vinna kom på skam men vi lyckades pricka in snabbaste tjejen.
DSC_0116-20
Stadsloppet har just börjat

I går, söndag var det båtvård och läsning hela dagen och i dag var vi ute och handlade och tittade på affärer. Under dagen låg det också ett kryssningsfartyg i hamn som vi också tittade på.
Vår drivrem kom i dag så nu finns det inget som hindrar oss från att segla vidare.
DSC_0046-20
Port Police granskar mina papper
DSC_0025-20 DSC_0012-20
Så här såg himlen ut på förmiddagarna

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s