Motorhaveri

Kalamata. Seglad distans 44 nm. Totalt 167nm.

Med tanke på att drivremmen slirar bestämde vi oss för att mot eftermiddagen igår segla österut då det var enda dagen det skulle komma nordvästliga vindar denna vecka. Vi testade motorn på tomgång och varv utan belastning och allt gick bra. Så snart vi rundat piren och ökade varvtalet började drivremmen slira igen och vi drog ner till slirfritt varvtal. Efter en halvtimme dog motorn fullständigt. Den tvärstoppade inte utan stannade som av bränslebrist. Vid startförsök på tomgång gick det bra men direkt vid varv stannade den igen. Det var så bara till att sätta segel i den lätta vinden och göra ett krysslag utåt. Någon halvtimme senare kom den utlovade vinden och vi kunde sträcka ner mot Methoni och sedan sätta gennakern allt medan vinden ökade och gav oss god fart. Det var såklart lite trist att bara segla förbi Methoni som lär vara en underbart vacker stad men sådant måste man alltid ta med i beräkningen.
DSC_0027-20 DSC_0025-20
Methoni från sjösidan.
Söder om Cape Akritas, det första av Peloponnesos tre södra fingrar, ligger det två öar. Den stora, Benetiko, finns med på vårt plotterkort medan de södra öarna, Avgo, inte finns med alls. Trots risken för att hamna i stiltje bakom de höga öarna valde vi därför att ta sundet in mot land. Det visade sig vara ett bra val och med fallvindar från bergen på 8-10m/s gjorde vi dryga åtta knop norröver. Någonstans halvvägs in i Messinakosviken vred vinden plötsligt 180 grader och vi fortsatte på en halvvind från styrbord i stället och vid niotiden på kvällen tvärdog vinden när vi bara hade några sjömil kvar. När det såg som mörkast ut med att hitta styrfart mot hamnen kom två delfiner och visade vägen och muntrade upp oss och med bara en sjömil kvar testade vi motorn som såklart dog direkt men som faktiskt kunde ta oss på tomgång hela vägen in i hamnen även om det tog sin tid. Med tanke på omständigheterna får vi ändå säga att seglingen gick riktigt bra.
Sent omsider kunde vi lägga till och nu väntar vi bara på att det ska komma en mekaniker och hjälpa oss. Innan det inträffar kommer vi inte så mycket längre.
DSC_0010-20 DSC_0007-20 DSC_0003-20
Tre bilder från Pylos hamn där vattnet var klarare än vi sett i någon annan hamn. Stenarna vid kajkanten under rodret ligger tre meter ner.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s