Peloponnesos en bit ovanför masthöjd

Leta Poulopoulou som hyrde ut bilen avslutade med orden; Be careful with the roads, they are very – – greek.DSC_0057-20

Tanken var ju att ta tåget från Kátakolon till Olympia men i stället hyrde vi en bil här i Pylos och bestämde oss för att se en större bit av Peloponnesos och samtidigt höra efter i Kalamata om någon kunde ordna fram en fläktrem.
DSC_0003-20
Utsikten från övre delen av Pylos

Efter att tankat bilen som vi fick i stort sett helt tom åkte vi norrut mot Olympia. Vägarna var som Leta sagt, mycket grekiska där delar ofta sjunkit bort helt. Man får ta det lugnt helt enkelt. Där det inte är backigt ligger det byar så det är sällan man använder några högre växlar. Överallt i denna region växer det olivträd, några med väldigt välskött mark helt utan ogräs under, några lite mer vildvuxna. Det är ett stort arbete att hålla rent omkring träden så att dessa får all vatten och näring.
DSC_0044-20 DSC_0065-20
1000 nyanser av grönt men vår röda lilla hyrbil som klarade två dagars körning på mindre än en tank. Under det en plantskola för olivträd.

Olympia är som ett gigantiskt pussel där de stora stenarna som en gång utgjort pelare och väggar ligger kvar ute på utgrävningsområdet och finliret har samlats ihop i tillhörande museum. Det är en imponerade samling saker man har hittat från ca 1000 f.kr och framåt då platsen helgades åt Zeus. Det är svårt att inte ryckas med i den fantastiska samling konstföremål man har hittat här. Från ca 800 f.kr hölls de olympiska spelen här vart fjärde år i mer än 1200 år. Det är något mer imponerande är dagens dryga 100-årika cirkus. Vinnarens ära, hans familjs och stads var så stor att den inte kunde kompenseras av varken pengar eller högre tjänst vilket väl i praktiken betydde att man inte fick något alls utom möjligtvis det att få välja stadens vackraste flicka. En stor del av Olympia utformades med hänsyn till de olympiska spelen. Efter att kejsare Konstantin konverterat till kristendomen och nästa kejsare Theodosius I skulle visa sig än mer kristen, förbjöd han spelen eftersom de hyllades guden Zeus. Senare beordrade han att hela området skulle förstöras precis som han beordrade att biblioteket i Alexandria skulle brännas ner. Kanske något att ha i åtanke när vi i dag förfasar oss över Al-Quaida och ISS´ massförstörelse av tidigare kulturföremål.
DSC_0044-20 DSC_0040-20 DSC_0023-20

Från Olympia åkte vi upp i Menalobergen där vägen slingrar sig uppåt till över 1000m. Precis innan ett av bergspassen stannade vi för att fika i Lagkadia som var en underbart välskött liten bergsby. En söt flicka som förklarade att hon kunde väldigt dålig engelska erbjöd oss en Willnotcake och en typisk grekisk tusenbladskaka med honung. Vi tog en sak var och insåg som alltid i detta land att vi borde delat. Men vi lät lite stå kvar i stället. Valnötskakan var fantastisk. Efter kakätandet åkte vi till bergsbyn Dimitsana och vidare mot klostret Promodrou. En skylt pekade ner från huvudvägen och vi kom till den hiskligaste bergsväg vi någonsin kört på – och förhoppningsvis kommer att köra på. En gropig, smal serpentinväg utan plats för möte med utsidan helt öppen mot stupet och full av stenras. Jag förbannade vårt val långt bort. Normalt sett tycker jag att man betar av ganska många höjdmeter i varje sväng men här tycktes ingenting hända. Kanske är 1000 m bergsvägg mer än jag någonsin försökt köra nerför. Efter ytterligare en avfart ner på en grusväg parkerade vi och gick den sista halvkilometern till klostret som hänger som ett svalbo under klippväggen. Jag har svårt att förstå hur man kan bli mer kristen av att bo däruppe ovanför avgrunden men det ska ju inte jag avgöra.
DSC_0047-20
Lagkadia mitt på en bergsväg.
DSC_0066-20
I väntan på Willnotcake och kaffe
DSC_0094-20 DSC_0110-20 DSC_0111-20
Prodromou som ett svalbo under klippan: Pinnupphängningen av rummen ser minst sagt tillfälliga ut.

Från Promodrou visade det sig finnas en ännu mindre väg nedåt som vi valde så att vi slapp köra uppför samma väg vi kommit. Det var ett bra val och snart var vi nere vid Louisafloden och kunde fortsätta mot Megalopolis. Den staden var ingen skönhet så vi beslutade raskt att åka vidare på motorvägen mot Kalamata och hyra in oss på ett vettigt strandhotell som ändå inte är särskilt dyrt så här före turistsäsongen. Vi stannade till och bokade på Mantinia Beach via Hotels.com. Smidigt. Hotellet var bra, middagen med utsikt över Messiniaviken lika bra.
DSC_0006-20
Med endast tvättpåsen som bagage checkade vi in på hotellet.

I går efter frukost åkte vi in tilt Kalamata och Messinian Yacht Center som missat vårt mail men som strax gick igång och beställde ny fläktrem. Den kommer om någon vecka, vi får klara oss fram till dess. Efter detta tog vi oss en titt på marinan och sedan bar det av mot Sparti genom stadens centrum. Det är första gången jag sett filmarkeringar i gatan som faktiskt är smalare än en bil. Inte ens de lokala fick plats innanför markeringen utan alla trängdes och försökte hitta en plats i kön. Högerregel, huvudled och alla andra fina uttryck kändes som rena grekiskan här. Väl ute ur stan började klättringen direkt på en ganska ny och fin väg. Det står i alla turistbroschyrer om Peloponnesos att vägen Kalamata-Sparta är ett måste och vi förstår varför. Det är osannolikt vackert på ett sätt vi bara tidigare sett i amerikanska nationalparker. Vägen slingar sig över ett berg och ner i nästa dal. Där tar en smalare bergsväg vid som är i klart sämre skick oss upp till ett pass på över 1300m för att sedan slingra sig ner mot Sparta. I Wikipedia har någon lokal patriot skrivit att besökare blir ”highly impressed” av det centrala torget och de vackra gatorna och sen är det en bild som till stor del fylls av en papperskorg. Nåväl, vi blev inte särskilt imponerade av en stad i halvt förfallen betong med för mycket bilar som trängdes överallt. Av äldre byggnader finns det bara ett rådhus från 1800-talet.
DSC_0017-20
Väg som en modellbilbanaDSC_0027-20
För tre veckor sedan var det helt vill på topparna, nu är det bara lite snö kvar
DSC_0029-20

DSC_0036-20
En otroligt vacker bergsväg som av och till ser lite farlig ut

Efter en mycket god – och grekiskt överdådig lunch i rådhuset åkte vi tillbaka till Kalamata
igen där vi passade på att besöka Lidl och Carrefour och handla lite skrymmande varor som är lättare att frakta med bil.
DSC_0043-20
Rådhuset i Sparta, det enda huset värt att titta på har gjort om till restaurant

På vägen tillbaka mot Pylos stannade vi vid vattenfallen, Polylimnia, ett väldigt vackert naturområde omgivet av ett lika vackert kulturlandskap. Messinia när det är som bäst. Vägen ner var dock i så dåligt skick och så brant att vi faktiskt valde att gå den sista kilometern.
DSC_0072-20 DSC_0078-20
Vi valde att gå i stället för att köra sista biten.

Tillbaka i Pylos gick Leta ett snabbt varv runt bilen och eftersom vi betalat den kontant och utan initial bensin var så den inspektionen avklarad.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s