Charterbåtar mitt i lugnet.

Sivota/Lefkas Seglad distans 8 nm. Totalt 684 nm. Det verkar vara sådär 8 nm mellan varje ankarplats här.
I går stannade vi kvar på Meganisi mest för att vi fick en inbjudan till middag på Isola som vi absolut inte ville säga nej till. Camilla och Adam är underbart aktiva människor som det är så trevligt att spendera lite tid tillsamman med.
Det var lite mulet på förmiddagen så vi passade på att gå en lite längre tur uppe på berget över till Spartachori som ligger västerut på Meganisis nordsida. Det blev till att traska förbi Kathomeri igen och så vidare uppåt och uppåt igenom olivlundarna med alla allehanda djur kättrade vid träd och staket. Djurhållningen här är inte precis vad vi är vana vid hemma och man får ett rejält sting i hjärtat när man ser några av djuren. Här är det mat och inget annat.
DSC_0006-20
Som tur är finns det en översättning på alla gatskyltar fast vi börjar att ha lite koll på de grekiska bokstäverna.
DSC_0010-20
Lite blå färger i uppförsbacken.
DSC_0026-20
Helt fria får bland olivträden.
Efter toppen på berget var det en liten kort nedförsbacke och så var vi framme i Spartachori. Här stannade vi till på första fiket vi hittade för att få en kopp kaffe. Det var länge, länge sedan jag fick en kopp kokkaffe och jag förstår varför det har försvunnit. Det smakade sanslöst illa och halva koppen var sump. Billigt dock.
Spartachori har en utsiktsplats som är fantastiskt, man ser det mesta av innanhavet härifrån, men inte så mycket annat. Efter att vi tittat ut en stund traskade vi ner för väg och trappor till viken nedanför som med ett djup på 20-30m är svår att ankra i. Sunsails har byggt en liten brygga och fiket nere vid vattnet hade dingelandning precis vid borden. Vi stannade till för att skölja bort smaken från kokkaffet och sedan traskade vi runt alla vikarna tillbaka till Vahti där vi åt en sen lunch uppe på en liten fin taverna.
DSC_0044-20
Torget i Spartachori var bara ett litet hörn i en väg
DSC_0051-20
Blommor vi utsiktsplatsen i Spartachori.
DSC_0082-20
Udda storlek på kapell i Vahti
DSC_0089-20
Huvudgatan ut ur Vlathi mot Ampelakia. Precis där husen slutar börjar asfalten men det är knappt att en bil går igenom, det är ett hörn och det kör bilar i bägge riktningar – ok, inte så många per dag.
När vi kom tillbaka till vår lilla lugna vik fick vi en smärre chock. Det låg 16 charterbåtar omkring oss i viken och lika många dingar for runt som humlor med smågrabbar vid rodret medan deras systrar försökte att stå på en SUP i alla svallvågorna. Vi fick snabbt nog av humlesurret och satte oss på tavernan och tog en kaffe med efterföljande dusch. Förutom att vara en restaurang/fik/lounge och som tidigare skrivet tvättstuga så har man också en otroligt fin dusch för gästerna. Plötsligt medan vi satt där med kaffet drog alla charterbåtar upp sitt ankare och lämnade oss till ytterligare en helt stilla kväll. Sedan vi kom till Lefkas har vi flera gånger upplevt något man sällan gör i en båt. Det är helt stilla och golvet svajar inte en mm.
DSC_0091-20
Plötsligt var det många båtar i viken.
DSC_0095-20
Tvättmaskiner och grillkök.
DSC_0117-20
Så lugnt det kan bli.
På kvällen var det så middag ombord på Isola, trevligt och gott med grillad souvlaki och sallader. Vi fick också en inblick i hur mycket arbete det är att göra en kvalitetsrenovering av en äldre båt som varit lite eftersatt.

I dag lyfte vi ankaret och seglade tillbaka till Lefkas, denna gång till Sivota på sydsidan. Det är ett mäktigt sund mellan det riktigt höga Lefkas och de mjukare sluttningarna på Meganisi. Bägge sidor är bevuxna med olivträd som ger en behagligt grön färg och i de branta sluttningarna mot havet finns många grottor. I Sivota finns det ganska mycket stadskaj att lägga till på men vi bestämde oss för att ankra mitt i viken. Plötsligt kom ett 40-tal charterbåtar in och vi fick ett rejält skådespel att titta på när alla dess skulle lägga till vid stadskajen som snabbt fylldes upp.
DSC_0044-20
Lugn morgon, Isola och Synapsen.
DSC_0059-20
Sundet mellan Lefkas och Meganisi
DSC_0077-20
Plötsligt kom alla charterbåtar in och väntade på att en efter en lotsas in till kaj. Hade inte alla segel varit nere hade man trott det var starten på en kappsegling.
DSC_0078-20
i Sivota rådde lugnet till alla charterseglare träffades på barerna.
DSC_0087-20
En katt granskar vår dinge. Synapsen högst upp till vänster.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s