Crotone efter en vecka

Nu har vi varit inblåsta här i Crotone i en vecka. I morgon ser det ut till att mojna så det är dags att summera.
Vi har haft några otroligt fina dagar här och pratat mycket med våra båtgrannar fast de flesta är fransmän och franska är väl inte precis vårt huvudspråk. Två tasmaner är här också. De har köpt en båt i Kroatien och ska hem. De såg båten för ett par år sedan i Hobarth då den var på världsomsegling och nu är det deras. Bägge har bott i de flesta delar av världen och har historier om allt.
DSC_0069-20
Våra franska grannar.
DSC_0080-20
Framför våra båtar.
Hamnpersonalen är trevlig och de har hjälpt oss på alla sätt de kan. De är också nöjda för i slutet på September brukar det bara komma ströbåtar men nu har gästhamnen varit full i en vecka – med samma båtar. Priset här är förhandlingsbart och kvitto är det inte tal om. Trots att det blåst kuling till storm har dyningen i hamnen varit minimal. Dyningen brukar annars var det värsta i alla hamnar i Medelhavet när det börjar rycka och slita i förtöjningarna så snart det friskar i det minsta.
DSC_0072-20
Det är inte storinköp av kontakter man sparat pengar på, möjligen av att man tagit dom från andra olika byggen.
En passus. I går när det blåste 15-19 kom det in en Oyster 56 med två tyskar ombord med en inte helt stabil skeppare och en villig men helt okunnig gast. De seglade under tidspress och det är ingen framgångssaga. Som tur var kunde ett tiotal seglare hjälpa till både på kajen och på vår bår för att ingen katastrof skulle ske. I morse drog de vidare och frågade mig hur jag tyckte de skulle ta sig ut. Jag blev nästan stum. Det var bara tur att dom inte fick vår mooringlina i proppen. Två grabbar med för stora leksaker.
DSC_0007-20
Två extra tampar för att hålla fören på plats i den kraftiga vinden. Det var här på vär styrbordssida tyskarna gick in.

Crotone är en trevlig men lite ruffig stad. Stan hade sin storhetstid 700-500 f.kr när det var en av kronjuvelerna bland Magna Graecias kolonier med 50-80.000 invånare. Här bodde Pythagoras och satte upp sin asketiska sekt som han här är betydligt mer känd för är än sin matematiska förmåga. Människorna här betraktades som ovanligt starka och på 500-talet f.kr kom många stora olympier härifrån. 200 f.kr föll det till romarna, sedan till Venedig och så till spanjorerna som på 1500-talet byggde den stora fästningen här. Staden i övrigt förföll och fortsatte att göra så en bra bit in i senaste århundradet. För 20-30 år sedan en av de mer kriminella städerna i Italien, helt styrd av Ndrangheta. De styr kanske fortfarande men man har upptäckt att turismen ger pengar och staden har fått ett lyft de senaste åren.
DSC_0016-20
Det spanska fortet. Av den grekiska perioden finns inget kvar i stan.
DSC_0018-20
lite vanliga hus.
DSC_0055-20
Hus i gamla stadsdelen innanför murarna.
Vi tyckte om stan. Folk är trevliga och tillmötesgående. Inne i centrum är det fullt av liv på morgonen när torghandeln är i gång och senare på eftermiddagen när Passegiatan börjar. Crotone känns som en slags definition la Mezzogiorno. Här händer bara det som några tycker ska hända. Dock, efter några dagars kaffe i den lokala baren kunde man inte växla en femma utan sa att det var helt ok att betala i morgon. I delikatessen frågade man mig förvånat varför jag kom om förmiddagen när jag brukade komma senare och i vinaffären sken man upp och frågade om jag tyckte om vinet jag köpt innan.
DSC_0038-20
På marknaden
DSC_0032-20
Salumerian som blev vår favorit
DSC_0024-20
Kaffe och Cornetto.
DSC_0058-20
Passegiatan.
Samtidigt ska man inte blunda för att det är ganska skitigt med mycket sopor som flyger omkring på gatorna men ändå, det blir plus. Inne i stan, en enda supermercato men desto fler handlare med bra priser och en ära i att försöka hjälpa sina kunder rätt. Vi kommer att sakna den här stan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s