Malta 1

Ta’Xbiex, Malta. Seglad distans ca 65 nm. Totalt ca 650 nm.

Vi fick inte heller igång loggen på sträckan till Malta. Väderprognosen förespeglade perfekt vind och vädergudarna höll vad meteorologerna hade lovat. Kvart i sju kom vi iväg och fick en perfekt halvvind ner mot Siciliens östra hörn, Capo Passero. Därifrån platt läns vid udden i någon timme och sedan perfekt halvvind resten av turen ända fram till Valletta. Någon timme efter udden såg vi en annan båt framför oss som satte segel lite senare när vinden kom så att vi nästan kom ifatt. Det visade sig vara svenska Apostrof som startat från Porto Palo. Vi seglade sedan jämsides hela vägen till Valletta och kom fram med några minuters mellanrum vilket gjorde att vi fick platser vid sidan om varandra på vågbrytaren i Ta’Xbiex. De stora turistmarinorna Msida och Ta’Xbiex är numera sammanslagna till Creek development. Här blir man inte som i Spanien och Italien mottagna av någon, ingen svarade ens på VHf-anrop utan man fick hitta en plats själv. Väl på plats kom två killar och avkrävde oss 80€ men det visade sig efter lite förvirring vara deposition tills kontoret öppnade dagen efter. Priset för oss är 35€.
På kvällen blev det samtal Sören och Eivor from Apostrof. De kommer från Grekland och är nu på väg långsamt norröver.

Torsdagen spenderade vi med att titta på Valletta. Det tar en bra stund att gå dit från ambassadområdet i Ta’Xbiex där vi ligger med det var kul att titta på omgivningarna. Två saker ser man direkt. De flesta husen ser ganska förfallna ut och många lägenheter har förfallit helt och står tomma. Kanske har man byggt bättre lägenheter utanför stan. Det andra är att malteserna över lag är ganska överviktiga. Affärerna har också mångdubbelt fler kvadratmeter upplåtna åt godis och snacks än vad som är fallet i Italien.
Språket på Malta är maltesiska och långt ifrån alla talar engelska vilket förvånade oss. Maltesiska är det enda arabiska språket som stavas medvästerländska bokstäver. Siffror uttalas däremot alltid på engelska.
Valletta är egentligen bara en udde i det gigantiska stadskomplex som utgör en ansenlig del av ön. Själva stadsdelen Valletta kan nog bäst beskrivas som en kompakt stad som ger ett tungt och stabilt intryck. Staden är bara ½ x 1 km men innehåller mängder av kyrkor och palats som de olika stormästarna låtit uppföra. Det är den enda huvudstad jag har varit i där jag känt mig bekväm med shorts. Det beror antagligen på den stora mängd turister som finns inne i själva Valletta. Turisterna rör sig i stort sett bara på tre gator och fem tvärgator. Därefter faller mat- och kaffepriser till hälften eller under det. Intressant.
På kvällen tog vi en buss tillbaka till båten. Biljett på bussen kostar 2€ och i automat vid ändhållplatser, 1,30. För 1,50 kan man få ett endagskort och för 6,50 ett veckokort. Det är för mig en gåta varför folk köper biljett på bussen
Ytterligare en varm kväll i båten.
På fredagen åkte vi in till Valletta igen för att höra en konsert med olika Ave Marias för piano och sopran. Spännande och annorlunda med musiker i världsklass och en ostämd flygel.
Det kommer mer om Valletta senare men nu håller vi på att göra båten klar. I morgon ska vi lyfta henne och sedan flyger vi hem.
Image
Maltas flagga på väg upp.
Image
Inseglingen till Valletta.
Image
huvudgatan i Valletta.
Image
På stadsmuren.
Image
En av otaliga hästdroskor.
Image
Marinorna i Msida och Ta’Xbiex från Valletta. Vi ligger precis bakom vågbrytaren mitt i bild vid sidan om barkantinen Black Swan som bygges i Sverige 1909. Numera på land som restaurang. Image
På koncert i St Francis.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s