Tillbaka på fastlandet, fast landet är detsamma

Fiumicino vid Rom. Seglad distans 157 nm. Totalt i höst 660 nm

I torsdags drog det ihop sig till hemgång från Bonifacio. Vi började med att ta en promenad uppe i gamla stan för att suga lite extra på karamellen. Vid lunchtid satte vi segel ute i sundet och styrde mot la Maddalena. Efter en fantastisk segling de 19 nm i lagom vind blev vi anvisade plats mellan två schweiziska båtar. Den ena hade vi redan haft som grannar i Cagliari.
I Bonifacio såg vi många charterbåtar med några av de absolut sämsta båthanteringarna vi någonsin mött. Hamnkillarna fick med dingen trycka in båtarna på plats medan de lekte carambole med alla andra. Tydligen är det lite så i La Maddalena också för även här ville ormeggatorierna vara med och bogsera in båtarna vilket för vår till fick till följd att vi med en bra placering in mot kajen fick se oss borttryckta in i en annan båt för att killen i dingen hade glömt att det fanns en båt på var sida. Nåväl, alla tycks vara vana.
Väderprognosen hade ändrat sig lite så att söndagens planerade lågtryck skulle dyka upp redan lördag morgon. Detta ville vi undvika och bestämde oss därför att ge oss av redan på fredagen vilket skulle ge oss ett dygn i la Maddalena men inte tillräckligt med tid för att tvätta. Det får bli i Fiumicino i stället. Efter att ha handlat fredag förmiddag gav vi oss iväg. Brått hade vi inte för bron i Fiumicino öppnar inte förrän lördag kväll och lågtrycket skulle inte nå fastlandet förrän söndag morgon. Vi seglade ut till en perfekt ankringsvik, Liscia di Vaccia för att ta ett sista dopp i Sardiniens glasklara vatten. Väl där trodde Marie att det var en plastpåse i vattnet men det visade sig vara ett beskedet exemplar av maneten Rhitzostoma Pulmo som kan bli upp till 90 cm i diameter. Dessa var ”bara” halvmetern men lockade ändå inte till bad. Inne på land ligger ett av Sardiniens bästa/dyraste hotell som smälter så väl in med naturen att gräsmattan är det mest iögonfallande. Vår engelska hamnguide beskriver det extremt dyra hotellet med ”where the casual drink is unobtainable”.
Efter några timmars ankring och en säkert lika bra men betydligt billigare lunch än på land satte vi kosan mot fastlandet. Det blev en riktigt behaglig översegling med en sydlig bris. Mellan månens uppgång vid elvatiden på kvällen fram till en timme före soluppgång var det bleke och vi fick gå för motor, i övrigt var det en mycket stabil vind. Vid tretiden närmade vi oss land och beslutade oss för att ta ner genuan och långsamt njuta årets sista seglingsdag. När det började bli svalt lade vi till i kanalen i väntan på broöppningen klockan åtta, någon timme efter mörkrets inbrott. Det är häftigt att gå upp genom kanalen när det är helt mörkt och folk sitter ute och äter på restaurangerna vid kajkanten.
Nu ligger vi förtöjda i Tibern hos Fulvio. I går packade vi ner segel och började städa. Rejäl blåst och höstens första helmulna dag. På eftermiddagen kom regnet och på kvällen kom åskan i samband med kallfronten. Det blixtrade det mesta av natten.
I dag har vi tvättat och ordnat lite småsaker på båten. På onsdag åker vi hem till Sverige.
130927 (6,3)I Bonifacio
130927 (16,3)Ringmuren
130927 (37,3)På väg ut.
130927 (67,3)Sista kvällen i la Maddalena
130927 (82,3)Vi njöt av utsikten mot det fina hotellet vid Liscia di Vaccia…
130927 (92,3)…medan de från grannbåten åke dit för att äta och se på oss.
130927 (137,3)Solnedgång över havet…
130927 (151,3)…medan jag börjar med kvällsmaten. Se det vackra ljuset utanför
130929 (2,1)I kanalen i väntan på broöppning. Lördagsnöjet tycks vara att fiska.
130929 (5,3)På väg upp för Tibern mot Fulvios varv.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s