Costa Smeralda och skärgården.

La Maddalena. Seglad distans 49 nm. Totalt 485 nm

Vi lämnade la Caletta i strålande sol. Vår trevlige holländske båtgranne vinkade av oss. Den första timmen med landbris kunde vi segla bra, resten av dagen motorseglade vi i lätta vindar.  Norr om Cabo Figari börjar Costa Smeralda, den fina och mycket dyra delen av Sardinien. Vi ville bägge se den omtalade viken Cala de Volpe och där var verkligen vattnet smaragdgrönt. Vi ankrade där en stund och badade i det klara vattnet. Innan dess fick vi vara med om starten på en av seglingarna i VM för Melges 32 som gick i viken utanför.
Efter badet gick vi mot Porto Cervo, världens dyraste hamn som ägs till största delen av Aga Kahn. På väg dit passerade vi den ena vackra villan efter den andra med det gemensamt att de hade böljande gröna gräsmattor som om de låg i New England. Detta i ett land som saknar vatten. Ett av husen ägs av Berlusconi. Porto Cervo må vara dyrt, eller vad sägs om att ligga på boj för 700 i timmen om sommaren, men särskilt mysigt är det inte. Villorna är helt fantastiska och man har ansträngt sig för att det inte ska finnas ett enda fult hus eller container men allt liknar mest en kuliss. Hamnen var i stort sett tom för ingen vill betala när ingen kommer för att titta på dig.
Efter att vi gjort den obligatoriska hamnloopen drog vi vidare norrut mot skärgården mellan Sardinien och Corsica. Det är som ett Bohuslän i miniatyr med trånga passager och sten överallt. Enormt vackert dock. Vissa ställen ligger privata småbåtar på upp till 120 m ankrade, det är väl den stora skillnaden mot hemma.
La Maddalena är den enda ön med ett riktigt samhälle. Stan är väldigt mysig och trevlig. Här finns flera hamnar och hade jag gissat hade hamnen mitt i stan varit dyrast men från olika hemsidor fick vi reda på att den var billigast. Flera båtar före oss kallade upp på VHF och där förstod vi att många var fastliggare som bara ville ha hjälp med att förtöja. Två ormeggatoris möter upp i en rib, en hoppar av på kajen och hjälper till med förtöjning medan den andre dirigerar in nästa båt. Den servicen hade varit trevlig i Helsingborg.  Priset för en natt är 31 euro nu när det är mellansäsong. Vi ligger fint med aktern in mot centrum och kan njuta av utsikten. Från och till tutas det överallt eftersom kyrkan i stan tydligen är populär att gifta sig i.
I dag ska det blåsa lite i Bonifaciosundet men om allt går som tänkt drar vi vidare mot Bonifacio på Corsica i morgon och får för en stund byta den italienska gästflaggan mot den franska. Här på Sardinien har vi faktiskt två gästflaggor, den italienska och den sardiska. Sarderna är liksom skottarna enormt patriotiska och accepterar inte sin nationalstat.
Vi har spenderat dagen med att gå en lång promenad upp på berget och njutit av utsikten över ön och skärgården bakom. I dag sprang man en halvmara här och det drog naturligtvis mycket folk. På torget däremot var det visserligen en hel del människor men det kändes verkligen som ett stort lugn. På eftermiddagen satt vi i båten och tittade storögt på alla ganska stora charterbåtar som försökte studsa sig in på plats medan ormeggatorin körde sin dinge imellan så att allt för stora skador inte skulle uppstå medan han ivrigt ropade åt kaptenerna att backa, gå framåt svänga osv. Som tur är har vi en privat båt precis vid sidan om med tre väldigt erfarna seglare.
130921 (24,3)På väg ut från la Caletta
130921 (69,3)Start för VM i Melges 32. Den svenska båten är nr från höger
130921 (76,3)Cala di Volpe
130921 (114,3)En vanligt dag skulle båten till vänster varit ganska stor.
130921 (124,3)Lite udda segelföring på denna kanot. Vi såg något liknande i Skottland
130921 (137,3)Litet hus i hamnen i Porto Cervo
130921 (151,1)På väg in i la Maddalena
130922 (58,3)Förtöjda vid bryggan som första segelbåten till vänster
130921 (171,3)Bröllop i kyrkan. Man klipper av banden till ballongerna och de får stiga till luften. Det var så vackert när de kom en bit upp. Detta medan gästerna kastar tallrikar i marken.
130922 (37,3)Sardisk favoriträtt. Tunnbrödsrulle och öl. Inte så olika Norrland faktiskt
130922 (39,3)La Vitelloni och dess ägare. Bra ställe med underbar hamburgare.
130922 (36,3)Bilden på skylten. En travesti på den sardiska flaggan
130922 (49,3)Den italienska och sardiska gästflaggan
130922 (18,3)Hamnen sett från berget…

130922 (30,3)…och vi tillsammans i skärgården

Det blev mycket bilder i dag. Vi hörs

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s