Kvarglömda sjöben

La Caletta. Seglad distans 43 nm. Totalt 436 nm

I går  började det bra. Vi gick strax efter tio i en slör/ halvvind på 4-5 m/s och följde klipporna så nära vi vågade. Det är ett fantastiskt natursceneri här. Ute i Golfo di Orosei började vi känna av mistralen som har blåst de senaste fem dagarna. Efter någon timme ökade vinden till kuling och ytterligare någon timme senare växlade vinden mellan bris och storm. Det är inte särskilt lätt med segelsättningen då. Till en början försökte vi hänga med och revade och revade ut minst tio gånger den första timmen. Sen fick vi finna oss i att ha för lite segel uppe den största delen av tiden och alldeles för mycket ibland. Helt uppenbart blev det också att vi slöseglat så länge att vi nästan glömt sjöbenen hemma. Till sist hittade vi i alla fall sjöbenen i en vrå och på slutet kändes kulingen ganska behaglig.
Något svar på anrop från La Caletta fick vi aldrig så vi övernattade på utsidan av inre piren. Allt här är sedvanligt italienskt. Inne i hamnen finns en stor t-formad pir. Segelklubben ligger på ena sidan och tar ett pris och kommunens hamn ligger på andra sidan med ett annat – i detta fall högre pris. Mitt i ligger utsidan av piren som inte ägs av någon och därmed gratis. Båtarna på andra sidan bryggan där vi ligger får betala. Logik – nej.
I dag skulle vi segla i lätt bris mot Cala de Volpe men när vi kom tillbaka efter att ha handlat blåste det kuling igen. Talade med två charterskeppare i dag och båda var överens om att det varit ovanligt svårt i år att få rätt prognos. Gårdagens storm fanns inte med på någon av våra väderfiler.
Vi har bestämt oss för att stanna till i morgon och då ta oss upp till norra kusten. På söndag kommer det att blåsa lite mer igen och då vill vi ligga i en skyddad hamn.
130919 (7,3)Find väder i skydd av bergen. Longa Pedra på Sardiniens ostkust.
130919 (28,3)Med denna segelföring loggade vi 7,5 knop. Trots vind i stormstyrka fanns i stort sett inga vågor så här nära land.
130919 (42,3)I total våglä vid Capo Comino och efter det mojnat drog detta flyglan ner omkring oss var femte minut. Såg en rök längre bort och misstänker att flyget tankade vatten för att släcka en skogsbrand.
130919 (62,3)Piren i La Caletta. Gratis för oss på höger sida, dyrt på vänster.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s